12:10 / 07.09.2018.

Autor: P.F./Hina

Vučić u Bruxellesu, a ide li na Kosovo?

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog neusuglašenih administrativnih odluka.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo 8. i 9. rujna, objavila je Radio-televizija Srbije.

Ovih se dana nagađalo da će Vučić odustati od puta u Bruxelles gdje je u petak predviđen nastavak razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.
No ipak je otputovao u europsku prijestolnicu, ali će se najvjerojatnije sastati samo sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, prenosi RTS.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je šef države suočen s opstrukcijom planiranog posjeta Kosovu i s prijetnjama, što, prema njegovu mišljenju, pokazuje da se ne želi mirovni sporazum. Upozorio je da pojedine utjecajne članice međunarodne zajednice ne žele postizanje sporazuma na Kosovu i uputio vrlo oštru poruku vlastima u Prištini.

Mi jesmo za dogovore, ali upozoravam sve i u ime Vučića i u ime vlade - da se ne igraju vatrom i da ništa ne pokušavaju kada je riječ o Vučićevu posjetu našem narodu na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić.  

Vučićev posjet Kosovu u subotu i nedelju doveden je u pitanje nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, koji je, kao starateški resurs, jedna od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta.

Dužnosnici Srbije i Kosova uobičajeno najavljuju posjete, što obje strane često koriste kao instrument opstrukcije i dodatnog zaoštravanja odnosa. Osim političara, žrtve zabrana u posljednje su vrijeme bili i sportaši, intelektualci, nevladine udruge i politički analitičari.

Vučić još nije donio konačnu odluku o odlasku na Kosovo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!