17:09 / 24.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Vučić u četvrtak s Putinom u Sočiju

Aleksandar Vučić na konferencij za novinare

Aleksandar Vučić na konferencij za novinare

Foto: B.P./ATAImages / B.P./PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije otkrio detalje razgovora s izaslanikom EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom, vođenog u utorak u Beogradu, no najavio je da će o regionalnim pitanjima, koja uključuji i Kosovo i isporuku plina, razgovarati u četvrtak u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na jednoipolsatnoj konferenciji za medije Aleksandar Vučić rekao je kako je jučerašnji razgovor s Miroslavom Lajčakom u Beogradu bio "korektan i normalan", ali da "ne bi htio iznositi detalje".


Iz Bruxellesa je danas najavljeno da će Lajčak u četvrtak posjetiti Prištinu i prenijeti očekivanja EU-a, počevši od primjene do sada postignutih sporazuma do odgovornog ponašanja.


- Lajčak će čelnike u Prištini upoznati s porukama ministra EU-a i o napretku u pripremi sljedećeg sastanka na visokoj razini, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine, izjavio je glasnogovornik EU-a Peter Stano agenciji Tanjug.

Vučić je danas otputovao u Rusiju, a uoči susreta s Vladimirom Putinom novinarima rekao kako će ruskog šefa države obavijestiti o dosadašnjim razgovorima u pogledu Kosova te o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.


- Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regiji, o našem viđenju situacije. Ja se uvijek čuvam da ne govorim i da se na izravan način ne miješam u unutarnje stvari drugih država, rekao je Vučić novinarima.


Jedna od najvažnijih tema s ruskim predsjednikom bit će, međutim, i energetska kriza jer Srbija nastoji osigurati nastavak povoljnog aranžmana za isporuku plina, kojeg sada plaća 270 dolara za 1.000 kubičnih metara, dok je cijena na burzi u srijedu ujutro bila 1.064 dolara.


- Imamo četiri stvari koje trebamo riješiti s Putinom, a na prvom mjestu je cijena. Drugo je trajanje ugovora. Moramo osigurati količine plina više od tri milijarde (kubičnih metara), ali moramo imati i fleksibilnost, jer u međuvremenu moramo graditi skladišta, kazao je Vučić najavljujući susret s Putinom.


Vučić je danas kazao da su rezerve plina u Srbiji "pale na 128 milijuna kubičnih metara" te da od opskrbe plinom ovisi i cijena struje, koja je sada, zbog povoljnih cijenovih aranžmana pri dugoročno ugovorenoj isporuci plina, znatno jeftinija u Srbiji nego, kak oje rekao, "u cijeloj Europi". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!