07:42 / 30.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Vučić uputio pismo Vladi da se Hrvatskoj pošalje milijun eura pomoći

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više organizacija apeliralo je da se Hrvatskoj uputi pomoć u otklanjanju posljedica potresa. U Beogradu će ispred Veleposlanstva RH biti održan skup solidarnosti i podrške građanima Hrvatske pogođenim potresom.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo Vladi s molbom da se Hrvatskoj pošalje milijun eura pomoći, javlja B92.net. U Beogradu će u srijedu ispred Veleposlanstva RH biti održan skup solidarnosti i podrške građanima Hrvatske pogođenim potresom, a više organizacija, udruga i stranaka apeliralo je u utorak da se Hrvatskoj uputi pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

➡️ Stiže pomoć iz Slovenije za Petrinju, Janša izrazio sućut obiteljima i solidarnost
➡️ Potpora Hrvatskoj nakon potresa iz cijele Europe
➡️ Spasioci iz BiH spremni krenuti u Hrvatsku radi traganja za stradalima u potresu
➡️ Slovenija nudi šatore, krevete, grijalice za stradale u potresu

Asocijacija neovisnih intelektualaca Skupštine slobodne Srbije pozvala je u utorak navečer na solidarnost s građanima Hrvatske pogođenim potresima. Uputila je "poruku snažne solidarnosti" te istaknula da "nesretni događaji uvijek podsjete koliko su sudbine ljudi na ovim našim prostorima isprepletene i koliko je važno da se međusobno ispomažemo i podržavamo".

- Pozivamo stoga Vladu Srbije da što prije ponudi materijalnu pomoć i spasilačke ekipe državi Hrvatskoj i pogođenim građanima susjedne zemlje kako bi lakše prebrodili ove teške dane, naglašeno je u apelu Skupštine slobodne Srbije.

Svim građanima Srbije upućen je poziv da, sukladno sa svojim mogućnostima, obiteljima Petrinje i okolnih sela koje su ostale bez domova ponude privremeni smještaj.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak kako je Srbija spremna pružiti svaku vrstu pomoći Hrvatskoj poslije potresa.

- Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte. Ako možemo bilo kako pomoći kao Srbija - pomoći ćemo. Veoma mi je žao i spremni smo pružiti svaki vid pomoći, financijsku, tehničku, rekao je Vučić.

Ranije u utorak poruku suosjećanja i solidarnosti s građanima Hrvatske zbog potresa na području Sisačko-moslavačke županije uputila je i Stranka moderne Srbije.

- Svim srcem smo uz naše komšije i nadamo se da će im Vlada Republike Srbije, kako i pristaje u duhu solidarnosti, ponuditi pomoć, navedeno je u priopćenju, uz poruke "najdublje sućuti" obiteljima koje su u katastrofalnom potresu izgubile svoje najmilije, izjavili su.

Za srijedu u podne nevladina građanska Inicijativa "Ne davimo Beograd" održat će skup podrške i solidarnosti s građanima Hrvatske ispred Veleposlanstva RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!