19:15 / 20.06.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dragan Nikolić/IMS/D.M./HRT

Vučić želi izbjeći osvajanje dvotrećinske većine?

Foto: Dnevnik/HTV

Foto: Dnevnik/HTV

Foto: - / -

Neki analitičari nagađaju kako Vučić nakon osam godina na vlasti zapravo želi izbjeći osvajanje dvotrećinske većine.
Prvi izbori nakon ukidanja mjere karantene diljem Europe održavaju se sutra u Srbiji. Novi saziv parlamenta trebao se birati 26. travnja, no izbori su odgođeni zbog pandemije. U zemlji traje izborna šutnja, a prema posljednjim anketama favorit je Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Iako će velik dio opozicije bojkotirati izbore, Aleksandar Vučić i Naprednjaci ostaju, čini se, čvrsto za kormilom Srbije. Neke ankete im predviđaju i više od 60 posto glasova. I to u osjetljivom trenutku balansiranja između svjetskih sila dok pitanje Kosova postaje sve užarenije.Neki analitičari nagađaju čak kako Vučić nakon osam godina na vlasti, na raznim pozicijama, zapravo želi izbjeći osvajanje dvotrećinske većine nužne za promjenu Ustava. Točnije, pomno traži s kim bi podijelio povijesnu odgovornost rješavanja pitanja Kosova.

- Ne možemo očekivati velike političke promjene. Možemo očekivati drugačiji izgled parlamenta i možemo očekivati da će opozicija tražiti drugačije političke aranžmane za predsjedničke izbore, smatra direktor Centra za slobodne izbore i demokraciju Bojan Klančar.

Unatoč iznenadnoj odluci donesenoj tijekom kampanje, da se izborni prag s pet snizi na tri posto, siguran ulazak u parlament predviđa se samo Vučićevu SNS-u i socijalistima šefa diplomacije Ivice Dačića, kojeg u koaliciji prati Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!