Vujović: Najrealnije rješenje je formiranje bilo kakve vlade - bilo manjinske bilo tehničke

05.02.2022.

20:17

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/B.V.

Nakon pada vlade crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića

Nakon pada vlade crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića

Foto: HRT / HTV

Nakon pada vlada hoće li doći do formiranja manjinske ili su novi izbori realniji scenarij, doc. dr. sc. Zlatko Vujović s Fakulteta političkih znanosti u Podgorici, kaže za Dnevnik HTV-a da ako bi se išlo u nove izbore, provela bi ih odlazeća vlada Zdenka Krivokapića te da se to ne tretira kao opcija jer ni opozicija i najveći dio iz vladajućih struktura nisu za to i najrealnije rješenje je formiranje bilo kakve vlade bilo manjinske bilo tehničke. 

Ono što smo mogli čuti je da se prilično daleko odmaklo s formiranjem manjinske vlade iako javnost nije upoznata što bi bio program rada jedne takve vlade. Hoće li Dritan Abazović biti mandatar, kaže da je očigledno da takva ambicija postoji. 

- To nije baš jednostavno jer bi morao osigurati potpise podrške, odnos 41 zastupnički potpis. U suprotnom bi mandat dobio netko drugi ili bi se išlo na izvanredne izbore.  

Kakva je uloga Mile Đukanovića, odgovara da je veliki broj građana koji su orijentirani prozapadno i procernogorski slavio jer je vlada bila označena kao prosrpska s dijelovima proruskog utjecaja, a Đukanović se pokazao kao veoma značajan faktor stabilnosti.

- Ne samo zato što su bez ikakvih problema prepustili pozicije izvršne vlasti već i samom kooperativnošću u suradnji s međunarodnim faktorima da su spremni, uvjetno rečeno i na svoju štetu da podrže ona rješenja koja bi donijela stabilnost u ovom periodu u kojem se nalazi Crna Gora.

Na pitanje kako će se ponašati Srbija, kaže kako je Crna Gora pod utjecajem i Srpske pravoslavne crkve i da je upravo vlada Krivokapića bila vlada SPC-a. Oni su sudjelovali na prethodnim parlamentarnim izborima, na lokalnim, a prije glasanja o povjerenju su se obratili s iskazanom podrškom Krivokapiću.

- Oni će nastaviti i dalje pokušavati utjecati, a gospodin Abazović je išao kod srpskoga patrijarha po neku vrstu podrške, i da pokušava zadovoljiti neke ambicije Beograda i SPC-a obećavajući da će njegova vlada biti, grubo rečeno, vlada kontinuiteta kada je riječ o srpskim nacionalnim interesima.

- To baš ne ide tako lako. Postavlja se pitanje zašto bi opozicija podržavala jednu takvu vladu.

Abazović će se morati odlučiti hoće li voditi jednu prozapadnu politiku ukoliko bude premijer ili će dati prioritet zadovljavanju interesa Vučića i SPC-a, a to znači ruskih interesa, navodi Vujović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!