10:33 / 22.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Vulin najavio odlučnu reakciju Srbije: 'Zagreb provocira'

-

-

Foto: - / -

Vulin je odluku MVEP-a kojom mu je zabranjen ulazak u RH ocijenio provokacijom i pokušajem ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu". Najavio je i Vučićevo očitovanje.
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug kako je odluka hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu".

Vulin je najavio i kako će se o tome očitovati i predsjednik Aleksandar Vučić koji će, rekao je, "reagirati državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira". "Ovo je pokušaj Hrvatske da ušutka nekoga tko govori istinu o Jasenovcu. Najstrašnije je to što se Hrvatska neće čak ni pokajati za to što je učinila", izjavio je Vulin za RTS. Spominjanje Vučića u kontekstu donošenja odluke o njegovu odlasku u Hrvatsku Vulin je objasnio procedurom po kojoj se ministar obrane mora konzultirati s vrhovnim zapovjednikom koji mu daje dozvolu.Vulin je jučer izjavio da o njegovu dolasku u Mlaku, "ondje gdje se nalaze Srbi i potomci žrtava Jasenovca", može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri". Nakon toga je hrvatski MVEP objavio da Vulin "nije do daljnjeg dobrodošao u Hrvatsku". Zabranu ulaska Vulinu u RH potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović ocijenila je kršenjem najosnovnijih prava na kojima počiva Europa te poručila da to neće pridonijeti odnosima Srbije i Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!