21:37 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Vulin reagirao na Krstičevića, izvrijeđao Stepinca i savjetovao Vučića

-

-

Foto: - / -

Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb s pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijekom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-ih godina, rekao je.
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba putovati u Zagreb jer smatra da njegova mirovna politika nema sugovornike u Hrvatskoj.

Vulinov je to savjet zbog reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vučiću da posjeti Zagreb koji je on i prihvatio.

Vulin je, reagirajući na poruku svog hrvatskog kolege Damira Krstičevića da se Vučić treba ispričati zbog velikosrpske agresije i da je isprika minimum, rekao kako za takva uvjetovanja nema razloga niti opravdanja, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS). Krstičević vrijeđa i napada, rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin, kojega hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjet Vučića ima niz uvjeta, a usput je srpsku agresiju na Hrvatsku opet nazvao građanskim ratom. Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb "s pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijekom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima rekao je.

U Vulinovoj izjavi koju prenose RTS i Tanjug, srbijanski ministar ocjenjuje kako predsjednik Srbije u Hrvatskoj treba dobiti i ispriku i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, isprike za zatvaranje granica tijekom migrantske krize, isprike za ustaške ploče na jasenovačkom stratištu.

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenosi RTS. Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se ispričati, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb, savjetuje Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da od posjeta Hrvatskoj "ne očekuje čuda", ali je uvjeren da će razgovori biti dobri i "ljekoviti" jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi, te da on ne želi izbjegavati ni jednu temu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu sredinom veljače ocijenivši kako je za taj susret sazrelo vrijeme i u dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima, naglasila je Grabar-Kitarović u pozivu Vučiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!