Vulkan Kilauea na Havajima ponovo erumpirao

01.10.2021.

07:25

Autor: Hina/HRT/D.D.

Vulkan na Havajima opet erumpirao

Vulkan na Havajima opet erumpirao

Foto: M. Patrick / REUTERS

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, priopćile su u četvrtak vlasti.

- Vulkan izbacuje lavu do visine petokatnice, objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku.


Prve pukotine u krateru Halema'uma'u na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u "potoke lave" užarene do više od 1100 Celzijevih stupnjeva, dodaje USGS.


Redovite erumpcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.


- Pripremamo se za veći broj posjetitelja tijekom vikenda, rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser glasnogovornica parka Jessica Ferracane.


Erumpcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima "i dalje pomno prati situaciju" jer je "početak erumpcije dinamičan i neizvjestan", dodaje zavod.


Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.


2018. u erumpciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more ozlijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!