11:04 / 09.10.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Vulkan na La Palmi nastavlja erumpirati, progutao još kuća

Vulkan Cumbre Vieja

Vulkan Cumbre Vieja

Foto: Juan Medina / REUTERS

Erupcija vulkana Cumbre Vieja na španjolskom otoku La Palmi i dalje traje, a jutros su rijeke lave uništile nekoliko građevina koje su im se našle na putu. Magma je uništila barem četiri kuće u selu Callejon de la Gata.

Vulkan Cumbre Vieja počeo je erumpirati 19. rujna te je uništio više od 800 objekata i prisilio na evakuaciju oko 6000 ljudi iz njihovih domova na otoku. La Palma, s populacijom od oko 83.000 stanovnika, jedan je od Kanarskih otoka u Atlantiku.

Rano jutros, blizu erupcije viđene su munje. Studija objavljena 2016. godine u časopisu Geophysical Research Letters otkrila je da može doći do munja tijekom vulkanskih erupcija zbog sudara čestica pepela i električnog naboja.

Lava iz vulkana zahvatila je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojeg se većina koristi za uzgoj banana koji je jedan od glavnih usjeva na otoku.

- Aerodrom na La Palmi zatvoren je od četvrtka zbog pepela - rekli su iz španjolske aviokompanije Aena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!