11:06 / 14.01.2020.

Autor: HRT

Vulkan Taal nastavlja s erupcijama

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: - / REUTERS

Vulkan ispušta lavu, uzrokuje potrese i ispušta goleme količine pepele koje prekrivaju otok Luzon. Znanstvenici strahuju da je snažna erupcija neizbježna.
Strah i neizvjesnost na Filipinima. Vulkan Taal koji je eruptirao u nedjelju, nastavlja izbacivati pepeo, a potoci lave slijevaju se niz krater. Vlasti su naredile evakuaciju oko pola milijuna stanovnika nadomak glavnog grada Manile, a snažna erupcija, kažu, mogla bi se dogoditi u idućim satima ili danima.

Vulkan ispušta lavu, uzrokuje potrese i ispušta goleme količine pepele koje prekrivaju otok Luzon. Znanstvenici strahuju da je snažna erupcija neizbježna.

- U protekla 24 sata vulkan Taal nastavlja s erupcijama, pri čemu opažamo dvije aktivnosti: ispuštanje lave i interakciju magme i vode. Posljedica hidrovulkanske aktivnosti su erupcije do dva kilometra u visinu i pepeo koji se širi zapadno i jugozapadno od vulkana - kaže Renato Soidum, voditelj filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju.

Taal je malen, ali, povijest je pokazala, veoma opasan, jer je riječ o vulkanu unutar vulkana.

- Podrhtavanje tla znači da se magma diže na površinu. Dobivamo izvješća o pukotinama na području oko vulkana, čak i u gradovima, što je najvjerojatnije povezano s podizanjem magme i potresima - objašnjava Solidum.

Sam otok ima 47 kratera i 4 vulkanska koji se formiraju kada vruća magma dođe u dodir s plitkom podzemnom vodom stvarajući snažnu eksploziju pare. I ispod jezera Taal nalaze se otvori.

- Čuli smo glasne udarce po krovu. Na kuću je padalo kamenje i pepeo. Uplašili smo se, mislili smo da je počela erupcija - priča Marilou Baldonado, stanovnica Batangasa.

U području oko vulkana živi oko 450 tisuća ljudi. Glavni grad, Manila, s oko 10 milijuna stanovnika, udaljen je 70-ak kilometara.

Zbog aktivnosti vulkana zatvorena je međunarodna zračna luka u Manili, zaposlenici vlade ne rade, a zatvorene su i sve škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!