08:59 / 18.01.2020.

Autor: D.M./Hina/HRT

Vulkan Taal ne miruje, nove evakuacije

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: - / REUTERS

Znanstvenici upozoravaju da i dalje prijeti opasnost od eksplozivne erupcije, usprkos prividnom zatišju na površini vulkana.
Više od 162 tisuće ljudi evakuirano je zbog erupcije vulkana na Filipinima. Vlasti su naredile evakuaciju u mjestima unutar 14 kilometara udaljenosti od vulkana Taal, smještenog usred jezera u pokrajini Batangas.

Znanstvenici upozoravaju da i dalje prijeti opasnost od eksplozivne erupcije, usprkos prividnom zatišju na površini vulkana. Vulkan se nalazi 66 kilometara južno od filipinske prijestolnice Manile. Filipinski vulkanološki i seizmološki institut naveo je kako su "stalna emisija vulkanskih para i rijetke slabe eksplozije" zabilježene u posljednja 24 sata.Ravnatelj instituta Renato Solidum naveo je da su potresi također zabilježeni, što je znak da se magma i dalje kreće prema vrhu vulkana, zbog čega su moguće njegove "nove opasne aktivnosti". Solidum je rekao kako je nastala nova pukotina na obronku vulkana te da su proširene pukotine na cestama u obližnjim gradovima.

Vulkan Taal drugi je najaktivniji vulkan na Filipinima te je erumpirao 33 puta od 1572. Posljednja se erupcija dogodila 1977.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!