Wang Yi: SAD mora prestati s maltretiranjem i suzbijanjem razvoja Kine

23.12.2022.

11:25

Autor: M.M./HRT/Hina

Wang Yi

Wang Yi

Foto: Sarah Friend/Australia Department Of Foreign Affairs And Trade / via Reuters

Sjedinjene Američke Države moraju prestati suzbijati razvoj Kine i ne bi trebale nastaviti "staru rutinu jednostranog maltretiranja", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu.

U posljednjem telefonskom razgovoru između dvaju šefova diplomacije Wang je rekao da SAD mora obraćati pozornost na kineske legitimitne zabrinutosti i zaustaviti ograničenje i suzbijanje njenog razvoja, a ne konstantno dovoditi u pitanje kineske crvene linije "salama taktikom".

Mislio je pritom na poduzimanje niza manjih akcija za ostvarenje puno većeg rezultata.

Wangove primjedbe povezane su i sa sastankom kineskog predsjednika Xi Jinpinga s američkim kolegom Joeom Bidenom na summitu G20 u Baliju prošloga tjedna, što je bio njihov prvi sastanak uživo od 2017.

Xi i i Biden razgovarali su, između ostalog, o Tajvanu.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i vjeruje da Sjedinjene Države polako lome njezine temeljne interese i dovode u pitanje crvenu liniju, pazeći pritom da ne dođe do jedne drastične akcije koja bi Kini mogla pružiti povod za reakciju punom snagom.

Biden je iznio primjedbe na kineske "prisilne i sve agresivnije akcije prema Tajvanu", za koje je rekao da potkopavaju mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca i u široj regiji te da ugrožavaju globalni prosperitet.

Xi je kazao da je to "prva crvena linija" koja se ne smije preći u kinesko-američkim odnosima.

U telefonskom razgovoru s Blinkenom, Wang je naglasio da bi se Kina i SAD trebali usredotočiti na provođenje konsenzusa, koji su državni čelnici postigli u Baliju, u praktične politike i konkretne akcije, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

- Potrebno je pojačati konzultacije o glavnim načelima kinesko-američkih odnosa, promicati dijalog na svim razinama i rješavati specifična pitanja između dviju zemalja kroz zajedničke radne skupine, rekao je Wang.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!