Washington: Dogovor Moskve i Pjongjanga o oružju prekršio bi UN-ove rezolucije

15.08.2023.

20:52

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Kim Jong Un u inspekciji tvornice oružja

Kim Jong Un u inspekciji tvornice oružja

Foto: KCNA / Reuters

Sjedinjene Države upozorile su u utorak da bi Rusija prekršila UN-ove rezolucije ako bi sklopila ugovor o oružju sa Sjevernom Korejom, pošto su se Moskva i Pjongjang zauzeli za povećanu suradnju.

- Svaki oblik sigurnosne suradnje ili dogovora Sjeverne Koreje i Rusije o oružju nedvojbeno bi prekršio niz rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, rekao je novinarima glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel.

U utorak dopodne ruski predsjednik Vladimir Putin se zauzeo za čvršću suradnju s Pjongjangom u poruci upućenoj sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu.

Kim je pak "istaknuo potrebu nastavka razvoja strateške i taktičke suradnje dviju zemalja na području sigurnosti i obrane", navodi se u poruci ministra obrane Kang Sun-nama pročitanoj sudionicima foruma o sigurnosti blizu Moskve, na koje se pozivaju ruske novinske agencije.

SAD sumnja da Moskva želi kupiti oružje od sjevernokorejskog saveznika.

Ove najave povećane suradnje dolaze u času kada se u petak u Washingtonu treba održati sastanak na vrhu čelnika Južne Koreje, SAD-a i Japana radi jačanja suradnje na polju sigurnosti jer Sjeverna Koreja postaje sve veća prijetnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!