Washington i Tokio jačaju suradnju u razvoju čipova

27.05.2023.

07:51

Autor: I.Z./HRT/Hina

Washington i Tokio jačaju suradnju u razvoju čipova

Washington i Tokio jačaju suradnju u razvoju čipova

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su jučer obje zemlje, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Odluka, koja također uključuje suradnju na području kvantnog računarstva i rasprave o umjetnoj inteligenciji, najavljena je u vrijeme kada Washington i Tokio smanjuju svoju izloženost Kini i surađuju kako bi proširili proizvodnju čipova te osigurali napredne komponente nužne za gospodarski rast.

SAD, Japan i druge zemlje članice skupine G7, prošli tjedan su pristali na "smanjivanje rizika", ali ne i udaljavanje od Kine, naglasivši pritom duboku zabrinutost među naprednijim demokracijama zbog rastuće kineske tehnološke moći i njezine uloge u tehnološkim opskrbnim lancima.

Dvije su zemlje u zajedničkom priopćenju pristale na jačanje suradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku suradnju.

Pristale su surađivati kako bi "identificirali i razriješili geografsku koncentraciju proizvodnje koja potkopava otpornost opskrbnog lanca poluvodiča".

Također su se obvezale jačati opskrbne lance tako što će surađivati sa zemljama u razvoju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!