Washington i Tokio učvršćuju vojni savez

01.06.2023.

07:11

Autor: Hina/HRT/T.S.

SAD i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza

SAD i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza

Foto: POOL / Reuters

Sjedinjene Države i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza pred prijetnjama iz Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, rekao je u Tokiju američki ministar obrane Lloyd Austin.

Visoki američki dužnosnik boravi u posjetu Tokiju gdje će održati kratke bilateralne razgovore prije nego se uputi na sigurnosni summit u Singapuru.

Austin je uoči susreta s japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom podsjetio da su njihove dvije zemlje pred "zajedničkim izazovima zbog nasilničkog ponašanja" Kine, "opasnih provokacija Sjeverne Koreje i okrutnog ruskog rata u Ukrajini".

- No ujedinjuju nas zajednički interesi i zajedničke vrijednosti. Provodimo važne mjere radi modernizacije našeg saveza i uspješnijeg odvraćanja, dodao je.

Austin je spomenuo trilateralnu suradnju s Australijom i s Južnom Korejom te povećanje "dinamike, djelokruga i razmjera" vojnih vježbi.

Američke i japanske snage su sve "polivalentnije, snažnije i pokretnije", dodao je, pohvalivši odluku Japana da se osposobi za protunapad i poboljša razmjenu informacija s Washingtonom.

Austin je doputovao u Japan u srijedu, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja pokušala, neuspješno, lansirati špijunski satelit koristeći se tehnologijom koju zabranjuju UN-ove rezolucije.

Krajem 2022. Japan, koji ima miroljubiv Ustav, obznanio je veliku promjenu svoje doktrine nacionalne sigurnosti, najavivši da će do 2027. povećati izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, ocijenivši Kinu "neviđenim strateškim izazovom" svojoj sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!