09:14 / 18.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Washington odobrio prodaju brzog testa na koronavirus za osobnu uporabu

Ilustracija (REUTERS/Bing Guan)

Ilustracija (REUTERS/Bing Guan)

Foto: - / REUTERS

Sjedinjene Države jučer su žurno odobrile stavljanje na tržište brzog testa za osobnu uporabu za otkrivanje Covida-19 koji daje rezultat za 30 minuta, u okviru borbe s pandemijom.
Sjedinjene Države jučer su žurno odobrile stavljanje na tržište brzog testa za osobnu uporabu za otkrivanje Covida-19 koji daje rezultat za 30 minuta, u okviru borbe s pandemijom.

Američka agencija za lijekove (FDA) dala je odobrenje za taj nazalni test kojim se mogu koristiti svi od 14 godina naviše, ako sumnjaju u zarazu koronavirusom. 

Pribor koji proizvodi tvrtka Lucira Health može se dobiti na liječnički recept i daje rezultat za 30 minuta. Kako navodi mrežna stranica Lucira Health, stoji manje od 50 dolara.

- FDA je odobrila prvi test #COVID-19 koji svatko može sam obaviti i očitati kod kuće. To je velik uspjeh koji svjedoči o našoj zauzetosti za veću dostupnost testiranja, rekao je ravnatelj FDA-e Stephen Hahn.

Žurno odobrenje je privremeno i uvjetno, a izdaje ga FDA kako bi odgovorila na izvanrednu situaciju kao što je pandemija. Može se povući i izmijeniti ako se naknadno pojave novi podatci o djelotvornosti i o neškodljivosti testa (lijeka).

FDA je još krajem travnja i početkom svibnja odobrila uporabu kućnih testova, ali za razliku od pribora Lucire Healtha, njihov nalaz mora potvrditi ovlašten laboratorij.

SAD je jučer prijavio 11.340.563 oboljelih od Covida-19 i 248.429 umrlih, pokazuju podatci uglednog sveučilišta Johns Hopkins. Oba podatka su crni rekordi na svjetskoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!