23:14 / 04.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Washington odobrio prodaju osam borbenih zrakoplova F-16 Bugarskoj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Newcastle / Shutterstock

Američka vlada je priopćila u ponedjeljak da je odobrila prodaju osam borbenih zrakoplova F-16 Bugarskoj kako bi "ojačala sigurnost" te članice NATO-a dok Rusija ratuje u Ukrajini.

Američki State Department navodi u priopćenju da je obavijestio američki Kongres o tome da planira prodati borbene zrakoplove i streljivo toj istočnoeuropskoj zemlji u vrijednosti 1,67 milijarda dolara. Nije naveo hoće li ta prodaja omogućiti slanje Ukrajini borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje kojima raspolaže Bugarska.


Kijev traži od zapadnih partnera MiG-ove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže mali broj istočnoeuropskih zemalja.


O mogućnosti slanja tih ruskih zrakoplova iz Poljske razgovaralo se početkom ožujka, ali su se Sjedinjene Države tomu usprotivile, bojeći se da će Rusija to smatrati izravnim miješanjem NATO-a u sukob.


Kako navodi State Department, prodaja F-16 "poboljšat će sposobnost Bugarske da otkloni sadašnje i buduće prijetnje, omogućivši bugarskom zrakoplovstvu da redovito raspoređuje moderne borbene zrakoplove na području Crnog mora", na koje izlazi i Ukrajina.


Jačanje "istočnog krila" Sjevernoatlantskog saveza dio je strategije Washingtona za pronalaženje odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!