Washington osuđuje Orbanovu "homofobnu" politiku

16.06.2023.

22:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Marton Monus / REUTERS

Američki veleposlanik u Mađarskoj u petak je osudio "homofobnu" politiku premijera Viktora Orbana koja ugrožava ranjive skupine.

- LGBTQ osobe su meta napada diljem svijeta, uključujući i Mađarsku, rekao je David Pressman (46) u uvodnom govoru na Povorci ponosa u Budimpešti. Vjerujemo da su nasilje i homofobna politika posljedica oportunizma, a ne uvjerenja, ali to ih ne sprječava da čine štetu, ustvrdio je veleposlanik.

Na dužnosti od rujna, veleposlanik Pressman, otvoreni homoseksualac, redovito proziva mađarsku vladu u vezi s njezinom politikom ljudskih prava.

U petak je pozvao "zarobljene medije pod kontrolom vlade" da objave njegov govor u integralnoj verziji.

Od 2018. Mađarska postupno mijenja svoje zakonodavstvo u sklopu društvenog projekta premijera Viktora Orbana, koji želi uvesti "novo neliberalno doba".

Europski parlament usvojio je početkom lipnja rezoluciju kojom se dovodi u pitanje "sposobnost" Mađarske Viktora Orbana da preuzme predsjedanje Vijećem EU-a kako je planirano u drugoj polovici 2024. godine, zbog kršenja vladavine prava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!