07:31 / 12.09.2018.

Autor: B.S./HRT

Washington: Pejčinović Burić sastaje se s Michaelom Pompeom

-

-

Foto: - / -

Odnosi SAD-a i Hrvatske snažni su, bez otvorenih političkih pitanja
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u službenom je posjetu Washingtonu. Danas se sastaje s američkim državnim tajnikom, Michaelom Pompeom. Prvi je to službeni  sastanak šefova diplomacija dviju država nakon šest godina. „Glavna agenda je sigurno državni posjet i susret s državnim tajnikom Michaelom Pompeom. Ovo je nakon nekoliko godina prvi službeni posjet  Americi. Mislimo da je to nakon toliko vremena zaista važno da se ta dinamika malo češće održava i da se ovakvi sastanci češće zbivaju jer je vrlo važno na bilateralnoj razini razgovarati o svim pitanjima koja su važna za dvije strane“, rekla je ministrica Pejčinović Burić Odnosi SAD-a i Hrvatske snažni su, bez otvorenih političkih pitanja, a teme razgovora bit će snaženje transatlantskog partnerstva, suradnja u okviru NATO-a, odnosi Europske unije i SAD-a, energetski projekti, stanje na jugoistoku Europe…

Razgovarat će se i o gospodarskim temama, „ mislimo potaknuti ponovno pitanje ugovora o dvostrukom oporezivanju, koje je jednako važan i za američke tvrtke koje investiraju u Hrvatsku, kao i za hrvatske koje rade u Americi. Postoji i otvoreno pitanje tzv. programa za ukidanje viza. Hrvatska je jedna od nekoliko članica s kojom Amerika ima vize. Radimo na tome da se vize potpuno ukinu za hrvatske državljane“, napomenula je ministrica Na zatvorenom panelu u Atlantskom vijeću, ministrica je govorila o hrvatskoj ulozi u Europskoj uniji i NATO-u, a sastala se i s predstavnicima hrvatske zajednice u glavnom gradu SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!