Washington: Sastali se predstavnici hrvatske i vlade SAD-a

18.03.2022.

21:03

Autor: T.V./HRT

U Washingtonu su se sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Držav

U Washingtonu su se sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Držav

Foto: HTV / HRT

U Washingtonu su se sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Država. Na razgovorima u State Departmentu teme su bile diplomatska, energetska i vojna suradnja, sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja, stabilnost zapadnog Balkana i izborna reforma u BiH…

- Razgovarali smo danas o projektima opremanja i modernizacije s naglaskom na NATO-ove ciljeve i sposobnosti. Tu spada i protuzračna obrana, rekao je Petar Mihatov, ravnatelj Uprave za političke poslove MVEP-a.

- Hrvatska je izvrstan primjer uspješne zemlje koja je nastala nakon raspada Jugoslavije. Članica je NATO-a i Europske unije. Hrvatska je danas demokratskija, prosperitetnija i stabilnija nego što je bila prije svih tih koraka. To je sjajan primjer i velika inspiracija, Hrvatska je znatno pridonijela regionalnoj stabilnosti na Balkanu, istaknuo je Gabriel Escobar, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

- Mogu reći da je američka administracija mobilizirala velik broj ljudi na visokoj razini, koji su došli ovamo razgovarati s nama o vrlo važnim temama i prošli smo zaista cijeli jedan spektar, dodaje Mihatov.

- Ne želimo ponovno 'otvoriti' Dayton. Dayton je o jednoj zemlji, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi želimo stvoriti funkcionalniji izborni sustav i funkcionalniji ustavni sustav koji bi zemlji omogućio da bolje funkcionira kao država. Sve što trebamo zapravo su ograničeni koraci u tom smjeru. Dakle, ograničena ustavna reforma i izborna reforma koja je upravo sada na stolu, poručio je Escobar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!