Washington smanjuje očekivanja uoči pregovora s Rusijom

23:20 / 08.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Bijela kuća

Bijela kuća

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka vlada pokušala je u subotu smanjiti očekivanja uoči pregovora s Moskvom u ponedjeljak, upozorivši ujedno na dezinformacije koje bi mogle doći s ruske strane.

- Mogu vam zajamčiti unaprijed da na ovim pregovorima neće biti čvrstih obveza, rekao je predstavnik Bijele kuće u subotu, dodajući da će pregovori ipak biti "ozbiljni i konkretni".

Sva će se pitanja potom proučiti u Washingtonu i o njima će se razgovarati sa saveznicima tijekom tjedna, rekao je dužnosnik novinarima.

Upozorio je da bi se u ruskim medijima mogla pojaviti lažna izvješća o rezultatima pregovora u "namjernom pokušaju podjele među saveznicima", te zatražio od novinara da ne nasjedaju na to.

Pregovori koji će se voditi u Ženevi dolaze u vrijeme napetosti između Zapada i Rusije oko Ukrajine.

Sastanak Vijeća NATO- Rusija trebao bi se također održati drugi tjedan, u srijedu u Bruxellesu, što je prvi takav sastanak u dvije i pol godine.

Iza njega će uslijediti u četvrtak u Beču razgovori u okviru OESS-a.

Rusija je premjestila gotovo 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali tvrdi da se ne priprema za invaziju i traži da Zapad ukine potporu ukrajinskoj vladi i zaustavi širenje NATO-a na istok.

Washington je već neke zahtjeve Moskve odbacio kao neodržive. Dodatni problem je što Rusija šalje vojnike da uguše protuvladine prosvjede u susjednom Kazahstanu, što je izazvalo zabrinutost u Washingtonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!