Washington traži od talibana da poštuju ženska prava

23:04 / 21.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

 Washington traži od talibana da poštuju ženska prava

Washington traži od talibana da poštuju ženska prava

Foto: Ali Khara / REUTERS

Posebni izaslanik Sjedinjenih Država za Afganistan sastao se u subotu u Dohi, u Kataru sa čelnikom diplomacije talibanske vlade i podsjetio da se međunarodna zajednica protivi oštrim zabranama uperenim protiv žena.

- Djevojčice moraju ići u školu, žene moraju imati slobodu kretanja i slobodno raditi kako bismo napredovali prema normalizaciji veza s nepriznatom talibanskom vladom, napisao je na Twitteru posebni američki izaslanik za Afganistan Thomas West nakon sastanka s čelnikom talibanske diplomacije Amirom Khanom Muttaquijem.

Dvojica čelnika razgovarala su i o stabilizaciji afganistanskog gospodarstva i o opasnosti napada, rekao je West.

- Nastavlja se dijalog radi pružanja potpore afganistanskom stanovništvu i našim nacionalnim interesima, dodao je.

Kada su nakon povlačenja američkih snaga talibani preuzeli vlast u kolovozu, obećali su 'mekši' režim nego u prvoj vladi između 1996. i 2001. No posljednjih mjeseci ponovno su počeli gušiti kritiku i nametati ženama stroge zabrane.

Početkom svibnja vrhovni talibanski vođa naredio je da se žene moraju potpuno pokrivati u javnosti, pa i lice, čemu najbolje služi tradicionalna burka. Prije je bio dovoljan samo rubac koji pokriva kosu.

Potkraj ožujka talibani su zatvorili više razrede osnovne i srednje škole za djevojčice, samo nekoliko sati nakon njihova ponovnog, odavno najavljenog otvaranja.

U četvrtak su tamošnji mediji objavili da su talibani naredili novinarkama u svim afganistanskim medijima da moraju pokrivati lica kada se pojavljuju na televiziji. Talibani su obavijestili sve televizijske postaje da je nova naredba konačna i da nije za raspravu.

No voditeljice velikih afganistanskih TV kuća u subotu su se pojavile u programu nepokrivenih lica, prkoseći naredbi talibana.

Nakon povratka talibana na vlast afganistansko gospodarstvo se urušilo, nezaposlenost je naglo porasla zbog velike krize likvidnosti koju je prouzročilo zamrzavanje imovine u inozemstvu vrijedne nekoliko milijarda, posebice  u SAD-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!