18:25 / 07.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Washington uvodi sankcije čelnici Hong Konga Carrie Lam

Foto: REUTERS/Lam Yik

Foto: REUTERS/Lam Yik

Foto: - / REUTERS

Vijest o uvođenju sankcija koje obuhvaćaju zapljenu imovine dužnosnika u Sjedinjenim Državama stiže u doba rasta napetosti između SAD-a i Kine, koja želi uspostaviti čvršću kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.
Washington je u petak objavio da uvodi sankcije za 11 hongkonških dužnosnika, među kojima je i čelnica izvršne vlasti Carrie Lam. Optužuje ih se da žele ograničiti autonomiju tog teritorija i "slobodu govora i okupljanja" njegovih stanovnika.

- Sjedinjene Države podupiru narod Hong Konga i upotrijebit ćemo sva sredstva i ovlasti kako bismo sankcionirali one koji ograničavaju njegovu autonomiju, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju.

Među hongkonškim dužnosnicima kojima se uvode sankcije su načelnik policije, tajnik za sigurnost i tajnik za pravosuđe.

Vijest o uvođenju sankcija koje obuhvaćaju zapljenu imovine dužnosnika u Sjedinjenim Državama stiže u doba rasta napetosti između SAD-a i Kine, koja želi uspostaviti čvršću kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom koja po načelu "jedna zemlja, dva sustava" treba imati široku autonomiju do 2047.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je krajem lipnja Peking nametnuo Hong Kongu, "ne samo da potkopava autonomiju Hong Konga, nego i krši prava njegovih stanovnika omogućujući sigurnosnim službama kontinentalne Kine da potpuno nekažnjeno djeluju na tom teritoriju", upozorava američko ministarstvo financija.

Taj zakon uveden nakon višemjesečnih prosvjeda u 2019. kakvi nisu zapamćeni od 1997. kada je Hong Kong vraćen Kini, prodemokratski aktivisti nazivaju zakonskim instrumentom za gušenje svake kritike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!