18:13 / 24.02.2020.

Autor: Hina

Weinstein kriv za seksualno zlostavljanje

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Holivudski producent Harvey Weinstein proglašen je krivim za silovanje trećeg stupnja i seksualno zlostavljanje.
Holivudski producent Harvey Weinstein proglašen je krivim za silovanje trećeg stupnja i seksualno zlostavljanje.

No, oslobođen je najozbiljnijih optužbi za predatorski seksualni napad i silovanje prvog stupnja. Za to je mogao dobiti doživotni zatvor.

Nekoć jedan od najmoćnijih producenata u Hollywoodu, Weinstein (67) je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013.

Zbog seksualnog napada prijeti mu do 25 godina zatvora.

Porota ga je oslobodila krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.
Weinstein je poznat po filmovima kao što su "Engleski pacijent" i "Zaljubljeni Shakespeare".

Više od 80 žena, uključujući poznate glumice, optužilo ga je za seksualna uznemiravanja počinjena zadnjih desetljeća. On sve optužbe odbacuje i tvrdi da su žene pristale na spolne odnose.

Tužitelji su ga tijekom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulirao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Mann je kazala da je on bio poput "dr. Jekylla i g. Hydea", šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami.

Weinstein je optužen za seksualne napade i u Kaliforniji, a deseci žena podnijeli su protiv njega i građanske tužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!