Engleska: Do 23. kolovoza bit će ponuđeno cjepivo svima od 16 i 17 godina

09:34 / 15.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima u Engleskoj ponudit će se prva doza cjepiva protiv COVID-a do 23. kolovoza, prema cilju koji je postavio britanski ministar zdravstva Sajid Javid.


Javid je rekao da će ponuda cjepiva mladima do tog datuma osigurati da imaju dva tjedna potrebna da stvore maksimalnu imunost prije povratka u školu u rujnu.

- Zatražio sam od NHS-a u Engleskoj da do idućeg ponedjeljka, 23. kolovoza, osigura prvu dozu cjepiva za sve od 16 i 17 godina, tako da će svi imati priliku dobiti važnu zaštitu prije povratka u školu, rekao je Javid.

Britanija je imala više od 130.000 smrtnih slučajeva u roku od 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus, što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Rusije i jedan od najvećih u svijetu.

Vlada premijera Borisa Johnsona nedavno je počela ukidati mjere protiv COVID-a u Engleskoj zbog raširenog cijepljenja koje je, navodi Johnson, uvelike otklonilo poveznicu između zaraza i kasnije hospitalizacije i smrti.

Više od tri četvrtine odraslih Britanaca primilo je dvije doze cjepiva, a 89 posto barem jednu.

- NHS Engleske pokrenuo je novu internetsku tražilicu kako bi 16-godišnjaci i 17-godišnjaci mogli pronaći najbliži dostupni centar za cijepljenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!