Wesley Clarke ekskluzivno za HRT: Moj savjet Putinu - ništa ga ne sprečava da se povuče

11.02.2022.

13:56

Autor: Branka Slavica/Agenda/HTV/IMS

Ekskluzivni intervju Branki Slavici za HTV-ovu emisiju "Agenda" dao je umirovljeni američki general Wesley Clarke.

Ekskluzivni intervju Branki Slavici za HTV-ovu emisiju "Agenda" dao je umirovljeni američki general Wesley Clarke.

Foto: Agenda/Thibault Camus / Reuters

Ekskluzivni intervju Branki Slavici za HTV-ovu emisiju "Agenda" dao je umirovljeni američki general Wesley Clarke. Sudjelovao je 1994. u izradi američkih planova za završetak rata u Bosni i Hercegovini. Potom, kao glavni zapovjednik američkih, a onda i NATO-ovih snaga u Europi, bio je na čelu snaga Zapadnog saveza za vrijeme sukoba na Kosovu.


Na pitanje koji je najostvariviji scenarij koji vidi u ovom trenutku za Ukrajinu, kaže:

- Mislim da Ukrajina mora biti čvrsta. Gospodin Putin mora odlučiti hoće li platiti strašnu cijenu ako zaista napadne Ukrajinu. Vladimir Putin kontrolira Rusiju. Ubija ili zatvara protivnike. U Rusiji nema demokracije, to je u biti policijska država. To stanje jača iz godine u godinu. Ako želi sačuvati tu državu, mora povući vojsku. Ništa ga ne sprečava da se povuče. Mora samo reći: Dovršili smo vježbe, hvala i nastavimo dijalog s NATO-om. To je sve. To je moj savjet Vladimiru Putinu.

Hoće li izvršiti invaziju na Ukrajinu, nitko ne zna - kaže.

- Već je ondje, ima mnogo različitih opcija. Ali kao napadne, to će biti katastrofa za Rusiju. Ubit će tisuće ljudi. Na Rusiju će gledati kao na odmetnutu državu, a gospodina Putina će vjerojatno smatrati ratnim zločincem. Znamo da je g. Putin sposoban za strašno nasilje. Nije Europljanin. Ne razmišlja kao europski ili američki vođa. Pod njegovim vodstvom ruske obavještajne službe postavljale su bombe u Moskvi, pri čemu su poginuli ljudi. Pouzdano je dokazano, a dokaza zaista ima mnogo, da je to učinio. Učinio je to kako bi izazvao rat s Čečenijom da postane junak. Čovjek koji to može učiniti vlastitom narodu radi moći nema mjesto u modernom svijetu, no zapadni vođe još surađuju s njim. Predsjednik Bush pozvao ga je u Bijelu kuću, sreo se s mnogim zapadnim vođama. Predsjednik Biden ponudio mu je priliku da izgrade stabilan odnos. Jednostavno to ne može prihvatiti. Nije dokazao da je sposoban biti partner u modernome svijetu. Svi se moramo pitati zašto. Ne znam točno što Hrvatska radi. Možda ništa, možda nešto. Ali trebala bi biti zabrinuta jer ruska invazija na Ukrajinu prijetnja je cijelom NATO-u, posebno baltičkim državama, koje to mogu naslutiti, ali i zemljama Balkana - dodaje.

Pogledajte razgovor:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!