21:47 / 16.10.2020.

Autor: Hina/HRT

WHO: bolnice u Europi blizu limita

Foto: ilustracija, Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku.
Rastući broj slučajeva koronavirusa u Europi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

➡️ Nikad više zaraženih - dižu se šatori, apel Vlade
➡️ Sve o koronavirusu


Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi. Ali broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz ožujka, dodao je.

Ipak, Tedros je upozorio da "se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko tjedana popuniti kapacitete na intenzivnoj skrbi". Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Tedros je rekao da bi zemlje trebale prihvatiti jedinstveni pristup covidu i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom - distancom, čistim rukama, maskama i dobro prozračenim prostorima. Budući da u nekim zemljama nema dovoljno cjepiva protiv gripe, WHO preporuča da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku, u danu kada smo zabilježili rekordan broj oboljelih od koronavirusa, od početka epidemije u Hrvatskoj 25. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!