14:17 / 04.09.2020.

Autor: T.V./Hina

WHO: Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne očekuje se do sredine 2021.

Foto:  Angelo Esslinger/Pixabay

Foto: Angelo Esslinger/Pixabay

Foto: - / -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje rašireno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a naglasivši važnost rigoroznih provjera efikasnosti i sigurnosti cjepiva.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje rašireno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a u petak naglasivši važnost rigoroznih provjera  efikasnosti i sigurnosti cjepiva.

- Nijedno od mogućih cjepiva u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazalo "jasan signal" efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je glasnogovornica Margaret Harris.

Rusija je u kolovozu odobrila cjepivo protiv bolesti COVID-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost cjepiva.

Američki zdravstveni dužnosnici i Pfizer objavili su u četvrtak da će cjepivo biti spremno za distribuciju do kraja listopada, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, na kojima će pitanje pandemije i odgovora na nju biti važan faktor za glasače.

- Mi stvarno ne očekujemo rašireno cijepljenje prije sredine iduće godine, kazala je Harris novinarima u Ženevi. Treća faza mora dulje trajati zato što moramo vidjeti koliko uistinu cjepivo štiti te moramo vidjeti koliko je sigurno, dodala je.

U trećoj fazi provode se velika klinička ispitivanja i testiranja na ljudima.
Harris se nije referirala na pojedina moguća cjepiva.

- Svi podaci iz ispitivanja moraju biti dijeljeni i uspoređivani, rekla je Harris. Puno je ljudi cijepljeno, a ne znamo funkcionira li cjepivo. U ovom trenutku nemamo jasan signal ima li cjepivo zadovoljavajući razinu efikasnosti i sigurnosti, dodala je.

WHO i GAVI odgovorni su za plan globalne distribucije cjepiva poznat kao COVAX. Fokus je na cijepljenju visokorizičnih osoba u svim zemljama, poput zdravstvenih radnika. COVAX planira nabaviti i podijeliti 2 milijarde doza odobrenih cjepiva do kraja 2021., ali su neke zemlje, koje su osigurale svoje potrebe bilateralnim dogovorima, uključujući SAD, kazale da se neće priključiti projektu.

U osnovi su vrata otvorena. Otvoreni smo. Cilj je COVAX-a osigurati da svi na planetu imaju pristup cjepivima, rekla je Harris.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!