15:37 / 28.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

WHO: Čini se da covid-19 nije sezonska bolest

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: - / REUTERS

Čini se da godišnja doba ne utječu na razvoj pandemije koronavirusa, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.
Čini se da godišnja doba ne utječu na razvoj pandemije koronavirusa, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i upozorila da je pogrešno vjerovati da smo ljeti zaštićeniji.

- Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 milijuna, izjavila je glasnogovornica organizacije Margaret Harris na kratkom virutalnom briefingu.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemlja na svijetu, Sjedinjenim Državama, sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil gdje je zima.

- Izgleda da se dugo zadržalo uvjerenje da je virus sezonski, ali moramo zapamtiti da se radi o novom virusu i makar se radi respiratornom virusu, koji su povijesno sezonski, ovaj se ponaša drugačije, inzistirala je.

Podsjetila je na uvjerenje da je opasnost od zaraze manja ljeti i ponovila da je "ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba".

Napomenula je da je spoj virusa gripe, koji je sezonski i vlada zimi, i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi povećati pritisak na zdravstvene sustave. 

- Svima preporučujemo da se cijepe protiv gripe", savjetovala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!