20:45 / 22.07.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO: Cjepiva za COVID-19 ne očekujte prije prvih mjeseci 2021.

Ilustracija (Dino Stanin/PIXSELL)

Ilustracija (Dino Stanin/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

WHO radi na tome da osigura pravednu distribuciju cjepiva, no u međuvremenu je ključno suzbiti širenje virusa.
Istraživači ostvaruju dobar napredak u razvoju cjepiva za COVID-19, no prva cijepljenja se ne mogu očekivati prije prve polovine 2021., rekao je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

-
WHO poziva da cjepivo protiv koronavirusa bude javno dobro   
- Utrka za cjepivom i politički interesi    

- WHO radi na tome da osigura pravednu distribuciju cjepiva, no u međuvremenu je ključno suzbiti širenje virusa, rekao je Mike Ryan, koji vodi WHO-ove programe za izvanredna stanja. Naime, u svijetu se bilježi rekordan dnevni porast broja novozaraženih.

- Ostvarujemo dobar napredak. Nekoliko je cjepiva u trećoj fazi isptivanja te se do sada ni jedno nije pokazalo neuspjelim u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da potakne imunosni odgovor. Realno, prije prvog dijela iduće godine ljudi se neće cijepiti, rekao je Ryan na javnoj konferenciji putem društvenih mreža.

- WHO radi na širenju pristupa potencijalnom cjepivu i pomaže u povećavanju kapaciteta proizvodnje, dodao je.

- Mora biti pošteno s time jer je to globalno dobro. Cjepiva za ovu pandemiju nisu za bogate, nisu za siromašne, ona su za sve, izjavio je.

Cjepivo za COVID-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije. Vlade zemalja diljem svijeta potpisale su sporazume s različitim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za cjepivo.

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE od američke vlade dobit će 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 milijuna doza njihova cjepiva za COVID-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 milijuna doza, priopćeno je iz ministarstva zdravstva i ministarstva obrane, a Pfizer će isporučiti doze ako dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ryan je također upozorio da treba biti oprezan s ponovnim otvaranjem škola dok se transmisija koronavirusa u zajednici ne stavi pod nadzor. U Sjedinjenim Državama intenzivirala se rasprava o ponovnom otvaranju škola iako se pandemija razbuktala u desecima saveznih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!