14:57 / 24.08.2020.

Autor: V.K./Hina

WHO: COVAX inicijativa okupila 172 zemlje

Foto: Andrey Rudakov/Handout via REUTERS

Foto: Andrey Rudakov/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

COVAX inicijativi kojom se želi osigurati jednak pristup cjepivima protiv covida-19 do sada su se pridružile 172 zemlje.
COVAX inicijativi kojom se želi osigurati jednak pristup cjepivima protiv covida-19 do sada su se pridružile 172 zemlje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući da je potrebno osigurati još novca i da zemlje moraju dati obvezujuća obećanja.

Zemlje koje žele biti dio globalnog plana COVAX moraju do 31. kolovoza podnijeti iskaz interesa, kazali su dužnosnici WHO-a, uz potvrdu namjere pridruživanja do 18. rujna, i prve uplate do 9. listopada.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je ta inicijativa ključna za okončanje pandemije covida-19 te da neće samo omogućiti podjelu rizika za razvoj i kupnju cjepiva, nego i osigurati da cijene budu što je niže moguće.

Nacionalizam kad je u pitanju cjepivo samo pomaže virusu, rekao je na brifingu za novinare. Uspjeh inicijative COVAX ovisi ne samo o zemljama koje su joj se pridružile, nego i o osiguranju novca koji nedostaje.

COVAX vode savez za cjepiva GAVI, WHO i Koalicija CEPI za inovacije za pripravnost na epidemije, a cilj inicijative je da se osigura jednak pristup cjepivima protiv covida-19 na globalnoj razini kada ona budu razvijena i odobrena za korištenje.

Trenutačno obuhvaća devet kandidata za cjepivo, a trebala bi osigurati isporuku dvije milijarde doza u zemlje koje su joj se pridružile do kraja 2021.

- U početku, kada bude ograničena ponuda cjepiva, bit će važno osigurati cjepiva onima koji su izloženi najvećem riziku širom svijeta, rekao je Tedros.

Dodao je da to uključuje zdravstvene djelatnike koji su na prvim linijama u borbi protiv pandemije i koji imaju ključnu ulogu u spašavanju života i stabilizaciji zdravstvenog sustava općenito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!