21:36 / 21.09.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

WHO: Delta je zamijenila ostale tri zabrinjavajuće varijante

Delta je zamijenila ostale tri zabrinjavajuće varijante

Delta je zamijenila ostale tri zabrinjavajuće varijante

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

"Zabrinjavajuća" varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri "zabrinjavajuće" varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, s vremenom mutiraju.

Pojava varijanti krajem 2020. godine koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, potaknula je WHO da obilježi varijante koje "treba pratiti" i druge "zabrinjavajuće" varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskoj razini.

- Sada prevladava delta varijanta. U stvari manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama, odgovorila je direktorica tehničke ekipe za Covid-19 u WHO-u Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

- Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamijenio je druge viruse, dodala je i precizirala da je nazočan u 185 zemalja.

WHO je odlučio nazvati varijante koje "treba pratiti" i one "zabrinjavajuće", prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje.

Trenutačno WHO smatra da su te četiri varijante "zabrinjavajuće".

Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba "pratiti". Ali tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su s popisa, navela je Van Kerkhove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!