23:01 / 31.12.2020.

Autor: T.V./Hina

WHO izdao prvu hitnu dozvolu za cjepivo Pfizera i BioNTecha

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija dala je prvo hitno odobrenje od početka pandemije bolesti COVID-19, za cjepivo Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje se njime žele što prije početi koristiti.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije bolesti COVID-19, za cjepivo Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje se njime žele što prije početi koristiti, priopćila je ta agencija UN-a.

- Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa cjepivima protiv bolesti COVID-19, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, kojim se WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno, ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju cjepiva koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Cjepivo Pfizer/BioNTecha već se nekoliko tjedana koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.
Dosad je njime cijepljeno nekoliko milijuna ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otegotna je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stupnjeva, što otežava i skladištenje i distribuciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!