21:24 / 29.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

WHO kaže da je zbog gomilanja cjepiva pandemija i dalje živa

EK dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz EU

EK dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz EU

Foto: Salvatore Di Nolfi / epa

Bogate zemlje koje se prepiru zbog cjepiva protiv bolesti COVID-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, upozorivši da gomilanje doza cjepiva održava pandemiju živom.

Dužnosnici WHO-a iznijeli su stajalište nakon što je Europska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz Europske unije, uključujući Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe.

EU, čije su zemlje članice po pitanju procjepljivanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač cjepiva na Zapadu usporava dostavu cjepiva Uniji zbog problema s proizvodnjom.

- Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, bit će katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor, rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno", rekao je gotovo godinu dana nakon što je proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog pojave koronavirusa.

Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih. Osudio je zemlje koje se "bore oko kolača", dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama "nemaju pristup ni mrvicama."

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu cjepiva protiv bolesti COVID-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

Organizacija je rekla prošli tjedan da je postigla dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 milijuna doza cjepiva te da bi trebala sljedeći mjesec početi distribuirati cjepiva u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dva tjedna dobiti hitno odobrenje za upotrebu cjepiva AstraZenece i sveučilišta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova znanstvenica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora mjerodavna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, rekla je da je WHO prošli petak održao sastanak s proizvođačima ruskog cjepiva, s time da će se održati još sastanaka, dok čekaju na dodatne informacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!