13:16 / 21.04.2020.

Autor: I.D./HINA

WHO: Koronavirus potekao od šišmiša, nije nastao u laboratoriju

Foto: Syaibatul Hamdi/Pixabay/ilustracija

Foto: Syaibatul Hamdi/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Svi dostupni dokazi sugeriraju da je virus potekao iz životinje te da nije riječ o svjesno stvorenom ili konstruiranom virusu u laboratoriju ili negdje drugdje, rekla je glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da je, prema svim raspoloživim dokazima koronavirus potekao od šišmiša u Kini prošle godine te da nema dokaza o tome da je stvoren u laboratoriju.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošloga tjedna da njegova vlada pokušava razlučiti je li virus nastao u laboratoriju u Wuhanu. SAD istražuje je li koronavirus povezan s Institutom za virologiju u Wuhanu, u kojemu se proučavaju najopasniji virusi.

- Svi dostupni dokazi sugeriraju da je virus potekao iz životinje te da nije riječ o svjesno stvorenom ili konstruiranom virusu u laboratoriju ili negdje drugdje. Vjerojatno je da je virus životinjskog podrijetla, rekla je novinarima glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

Nije jasno kako je virus prenesen čovjeku, ali je "sigurno" da je, prije prijenosa na čovjeka, koronavirus prenesen još jednoj životinjskoj vrsti.

Najčešća spekulacija je da je šišmiš zarazio koronavirusom ljuskavca, sisavca kojim se ilegalno trguje jer se u tradicionalnoj kineskoj medicini vjeruje da su njegove ljuske ljekovite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!