21:32 / 21.08.2020.

Autor: T.V./Hina

WHO: Nadamo se će pandemija trajati manje od dvije godine

Foto: Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako se nada da će pandemija covida-19 biti kraća od one Španjolske gripe te da će trajati manje od dvije godine ako se svijet ujedini i uspije napraviti cjepivo.
Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako se nada da će pandemija covida-19 biti kraća od one Španjolske gripe te da će trajati manje od dvije godine ako se svijet ujedini i uspije napraviti cjepivo. Tedros je podsjetio da je Španjolska gripa koja se pojavila 1918. trajala dvije godine.

- U sadašnjoj situaciji s više tehnologije i povezanosti virus ima bolje izglede za širenje i može se brzo kretati jer smo sada povezaniji, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi. Međutim, mi istodobno imamo tehnologiju da ga zaustavimo i znanje da ga zaustavimo, istaknuo je. Zato se nadamo da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dvije godine.

Više od 22,81 milijuna ljudi u svijetu dosad je zaraženo koronavirusom, a 793.382 je preminulo, navodi Reuters.

Uoči početka nove školske godine u velikom broju država Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na potrebu borbe protiv pandemije na mjestima gdje djeca i profesori žive, a ne samo u školama. 

- Ako se koronavirus širi u zajednicama, on može ući i u škole, kazala je u petak znanstvenica WHO-a Maria Van Kerkhove. Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mjestima gdje škole rade, kazala je Van Kerkhove u odgovoru na pitanje preporučuje li WHO otvaranje škola u vrijeme dok diljem Europe raste broj slučajeva zaraze. Škole obrazuju, ali igraju i ključnu ulogu u prehrani djece i pružanju socijalne interakcije, kazala je glavna znanstvenica WHO-a za koronavirus.

Ta organizacija Ujedinjenih naroda će u narednim danima izdati upute o maskama za razne dobne skupine djece.

No šef WHO-a za krizne situacije Mike Ryan upozorava kako su maske samo jedna od metoda sprječavanja širenja virusa i da one nisu zamjena za socijalno distanciranje i smanjivanje broja učenika na predavanjima.

Van Kerkhove je priznala da znanost još uvijek nema dovoljno znanja kako djeca šire virus. Istraživanja su preliminarna i malo ih je, kazala je i dodala da je poznato samo da se sve dobi mogu zaraziti, no da u pravilu imaju blage simptome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!