WHO neće ispuniti globalni cilj od 40 posto cijepljenih u svakoj zemlji

12:51 / 28.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Cijepljenje protiv COVIDA-19

Cijepljenje protiv COVIDA-19

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) neće ispuniti svoj cilj da do kraja godine u svakoj zemlji bude cijepljeno 40 posto stanovništva, a posebno su ozbiljni nedostaci u Africi, za što velik dio krivnje pripisuje gomilanju cjepiva među bogatim zemljama.

Od 194 države članice WHO-a, otprilike pola neće ispuniti cilj.

U oko 40 zemalja nije cijepljeno ni 10 posto stanovnika.

WHO je velik dio krivnje pripisao gomilanju cjepiva, posebno među nekolicinom bogatih zapadnih zemalja koje već provode dopunska cijepljenja.

Širom svijeta više je od 8,6 milijardi doza cjepiva primijenjeno do utorka, no većinom u bogatijim zemljama koje mogu osigurati vlastite ugovore s proizvođačima cjepiva.

Deseci zemalja ovise o zalihama COVAXA, programa podjele cjepiva koji podupire UN, a kojemu je svrha dobaviti cjepivo i siromašnijim zemljama.

Prosperitetne zemlje kritizirane su jer ne čine dovoljno da podrže globalnu pravednu raspodjelu cjepiva putem COVAX-a. Međutim, isporuke cjepiva putem te sheme porasle su posljednjih tjedana. Do posljednjeg tjedna prosinca, COVAX je isporučio 722 milijuna doza.

Podaci daju pogubnu sliku: WHO kaže da je u Njemačkoj primijenjena oko 171 doza cjepiva na 100 stanovnika, na Madagaskaru je bila nešto ispod 2,7, a u Demokratskoj Republici Kongu 0,32. U većini afričkih zemalja taj je broj u najboljem slučaju dvoznamenkasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!