13:25 / 25.09.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO: Nekim zemljama sjeverne hemisfere nedostaje cjepiva za gripu

Ilustracija (Dino Stanin/PIXSELL)

Ilustracija (Dino Stanin/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Neke zemlje sjeverne hemisfere imaju probleme s nabavom dodatnih doza cjepiva za gripu zbog povećane potražnje.
Neke zemlje sjeverne hemisfere imaju probleme s nabavom dodatnih doza cjepiva za gripu zbog povećane potražnje, ali zdravstveni radnici i stariji trebaju biti prioritet u slučaju nestašica, objavio je WHO.

Dok dužnosnici upozoravaju na moguću dvostruku epidemiju koronavirusne bolesti i gripe, WHO preporučuje cijepljenje protiv sezonske gripe kako bi se spriječila prenapučenost bolnica. No, čini se da neke zemlje nemaju dovoljno cjepiva za sve, navodi WHO.

- Neke zemlje imaju probleme s nabavom dodatnih cjepiva, rekla je novinarima u Ženevi Ann Moen, šefica odjela WHO-a za odgovor na gripu, ali nije imenovala zemlje.

U slučaju nestašice cjepiva prioritet bi trebalo imati pet skupina, pogotovo zdravstveni radnici i stariji, preporučuje WHO. Nakon njih prioritet su trudnice, osobe s kroničnim bolestima i djeca, dodaje se. Većina zemalja naručuje cjepiva 9-12 mjeseci unaprijed pa su već određene količine cjepiva za sezonsku gripu.

Neki proizvođači mogu pojačati proizvodnju u zadnji tren, u skladu s potražnjom, ali postoje limiti.

Moen je kazala da mnogo manje virusa gripe cirkulira trenutačno na južnoj hemisferi nego prije, čemu pridonose mjere socijalnog distanciranja i ograničenja putovanja, kazala je Moen.

- Ako sličan obrazac bude na sjevernoj hemisferi, moglo bi biti manje zaraženih, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!