WHO nema zaliha cjepiva protiv kolere

16.12.2022.

12:36

Autor: Hina/E.P.C.

Nestašica cjepiva protiv kolere

Nestašica cjepiva protiv kolere

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužen za borbu protiv kolere izjavio je da su globalne zalihe cjepiva protiv te bolesti trenutno ekstremo male ili prazne, dok se u svijetu ponovno javlja ta bolest. Zdravstvena agencija UN-a izvijestila je da se kolera javila u 30 država diljem svijeta, što je za trećinu više nego ranije. 

- Nemamo više cjepiva. Više država nastavlja tražiti zalihe tog cjepiva i to je ekstremno izazovno. Sva proizvedena cjepiva već su raspoređena, rekao je Philippe Barboza, zadužen za borbu protiv kolere u WHO-u. 


Referirao se na zalihe za hitne slučajeve, za koje je zadužena Međunarodna koordinacijska skupina za nabavu cjepiva kojom upravlja WHO s partnerima.


Ona obično posjeduje oko 36 milijuna doza cjepiva godišnje. Nestašica je ove godine primorala WHO da u listopadu privremeno obustavi standardnu strategiju cijepljenja s dvije doze.


Barboza je rekao da je kriza potaknuta i zbog odluke indijskog proizvođača da zaustavi proizvodnju.


Kolera se pojavila u mnogim siromašnim državama u kojima traju sukobi, poput Haitija i Jemena, ali i u zemljama poput Libanona koji je donedavno bio država srednjeg dohotka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!