18:45 / 22.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

WHO: Nijedna zemlja neće izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Amit Dave / REUTERS

Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da ne treba gajiti iluziju da je docjepljivanje dovoljno kako bi se svijet oslobodio pandemije covida-19.

Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja i ono nije 'zeleno svjetlo' za proslave kakve se planiraju", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.

- Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira, istaknuo je Tedros.

- Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu, istaknuo je, dodajući: "I moramo biti jasni" u vezi s činjenicom da su "cjepiva i dalje djelotvorna i protiv delte i protiv omikron varijante".

Stručni odbor WHO-a za politiku cijepljenja (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom cijepljenju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.

To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a "nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja", ističe SAGE u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.

WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti koronavirusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.

- Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za covid-19 Maria van Kerkhove.

Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u studenom, još uvijek "zbrkani", dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!