WHO očekuje "povijesni sporazum" o pandemijama

21.05.2023.

22:30

Autor: T.V./HRT/Hina

WHO očekuje "povijesni sporazum" o pandemijama

WHO očekuje "povijesni sporazum" o pandemijama

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Rat, klimatska kriza i covid-19 ugrožavaju desetljeća napretka globalnog zdravstvenog sustava, rekao je u nedjelju u Ženevi glavni tajnik UN-a na otvaranju godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja bi trebala donijeti "povijesni sporazum" o pandemijama.

- Napredak je ugrožen, rekao je prvi čovjek UN-a Antonio Guterres u video poruci Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHO), koja traje do 30. svibnja.

On i drugi važni sudionici pozvali su na donošenje mjera kojima bi se osigurala pristupačna osnovna zdravstvena skrb za sve ljude svijeta, kao i na pripreme za nositi se s budućim pandemijama.

Tijekom prvog kruga razgovora u tri godine za WHO, 194 zemlje članice raspravljat će o osnovnom pristupu zdravstvenoj skrbi za 8 milijardi građana svijeta i predstaviti svoj proračun za 2024.-2025. godinu.

Zdravstveno tijelo UN-a stavilo je na čekanje godišnju skupštinu zbog globalne pandemije koronavirusa te izbijanja majmunskih boginja.

WHO obilježava 75 godina od svog osnutka, tijekom kojih je globalni životni vijek dramatično porastao i postignut je veliki napredak u borbi protiv smrtnosti djece i zaraznih bolesti, kako je istaknuo Guterres.

- Kraj covida-19 kao globalne zdravstvene opasnosti nije samo kraj ružnog sna iz kojeg smo se probudili, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ovako više ne smijemo, rekao je Tedros. Sporazum o pandemiji koji države članice pregovaraju treba biti povijestan i promijeniti paradigmu javnog zdravlja i moramo prihvatiti da su naše sudbine povezane, rekao je Tedros.

Nacrt sporazuma o pandemijama trebao bi biti pripremljen do 2024. godine, a njegova je svrha brže suzbiti infekcije i pravednije distribuirati zaštitne materijale, cjepiva i lijekove.

- I dalje postoje velike razlike u pristupu zdravstvenim uslugama, između zemalja i zajednica te unutar njih, rekao je Tedros.

Nejednako pružanje zdravstvene zaštite između bogatih i siromašnih zemalja u središtu je ovogodišnjeg sastanka. Očekuje se povećanje obveznih doprinosa država članica. Do sada se WHO za mnoge svoje pothvate oslanjao na dobrovoljne priloge.

Pandemija covida-19 usmrtila je sedam milijuna ljudi u svijetu, prema službenim podacima, no stvarna brojka vjerojatno je bliža dvadeset milijuna umrlih, prema procjenama WHO-a U svibnju je Tedros proglasio da covid-19 više nije globalna zdravstvena prijetnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!