15:38 / 14.12.2021.

Autor: P.F./Hina

WHO: Ovom dinamikom Afrika će 70% cijepljenih imati tek 2024.

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Afrika bi mogla 70% svog stanovništva cijepiti tek do kolovoza 2024., pokazuju predviđanja koja je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući još jednom na ubrzavanje kampanje kako bi se spasili mnogi životi.

Prag od 70% smatra se presudnim za kontrolu pandemije, podsjeća područni ured za Afriku WHO-a u prigodi redovite internetske tiskovne konferencije.

No do 13. prosinca samo je 20 afričkih zemalja cijepilo barem 10% stanovništva, tek ih je šest dosegnulo 40% i dvije (Mauricijus i Sejšeli) 70%.

- Ovakvom dinamikom, WHO ocjenjuje da će trebati čekati do svibnja 2022. kako bi Afrika imala 40% cijepljenih i do kolovoza 2024. da bi dosegnula 70%, dodaje afrički ured WHO-a.

- No možemo spasiti još mnoge živote ako početkom 2022. ubrzamo ritam cijepljenja, ocijenila je njegova ravnateljica Matshidiso Moeti.

Iz WHO-Afrika ujedno dodaje da je prošlog tjedna broj novozaraženih COVID-om 19 skočio za 83%, što se ima pripisati novoj inačici omikronu koji je prvi put otkriven 24. studenog u Južnoafričkoj Republici.

Afriku je zahvatio četvrti val epidemije.

Broj novozaraženih udvostručuje se svakih pet dana, što je najbrži ritam od početka godine, upozorava WHO, ali u nastavku dodaje da je ipak manje umrlih nego u ranijem širenju epidemije. Broj umrlih je čak manji za 19% u odnosu na prethodni tjedan, dodaje se.

- Mislimo, uz oprezan optimizam, da će broj umrlih i teško bolesnih i dalje biti nizak u ovom valu, ali će zbog sporosti cijepljenja u Africi biti puno viši nego što bi trebao biti, ocijenila je Moeti.

Ukupno je prijavljeno više od 2700 slučajeva omikron inačice koronavirusa u 59 zemalja svijeta, pa tako i u 11 afričkih koje imaju 33% ukupnog broja zaraženih, navodi WHO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!