14:15 / 05.10.2020.

Autor: I.D./HINA

WHO: Pandemija je negativno utjecala na odjele za mentalno zdravlje

Foto: Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Samo sedam posto od sveukupno 134 države koje su sudjelovale u anketi WHO-a izvijestilo je da su odjeli za mentalno zdravlje bili u potpunosti otvoreni.
Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na zdravstvene usluge za pacijente s mentalnim bolestima i ovisnike, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). ➡️ Koronavirus kao poticaj za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja
➡️ Sve o koronavirusu

Samo sedam posto od sveukupno 134 države koje su sudjelovale u anketi WHO-a izvijestilo je da su odjeli za mentalno zdravlje bili u potpunosti otvoreni, a preostalih 93 posto je srezao izdvajanja za te zdravstvene usluge.

- Smatramo da je to zaboravljeni aspekt Covida-19, rekla je Devora Kestel, direktorica WHO-ovog odjela za mentalno zdravlje i ovisnosti, dodavši kako je dio izazova u tome što se za taj sektor i prije pandemije premalo izdvajalo.

- Samo 17 posto država osiguralo je dodatna sredstva za aktivnosti za pomoć sve većem broju onih s mentalnim poremećajima tijekom pandemije, rekla je Kestel.

- Mi procjenjujemo, a prve informacije i potvrđuju, da se bilježi povećanje broja s mentalnim, neurološkim i ovisničkim problemima koji će trebati našu pozornost, istaknula je.

Njezina organizacija nema informacija o podacima poput većeg broja samoubojstava, epileptičnih napadaja ili ovisnosti koje bi mogle dovesti do predoziranja.

- Velik broj država ostavile su otvorene odjele za mentalno zdravlje, no pacijenti su se suočili s drugim izazovima, tvrdi WHO.

- Ograničavanje kretanja su najčešći uzrok poremećaja u 73 posto siromašnijih država, rekla je Kestel.

- Snažnije su pogođene i izvanbolničke usluge, no mnoge bogatije države koriste telemedicinu i moderne tehnologije kako bi pomogli pacijentima s mentalnim poteškoćama, objavio je WHO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!