14:13 / 18.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

WHO poručio Europi da nastavi koristiti AstraZenecu

Svjetska zdravstvena organizacija, Ženeva

Svjetska zdravstvena organizacija, Ženeva

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Koristi cjepiva protiv COVID-19 AstraZenece premašuju moguće rizike i zemlje diljem Europe bi ga trebale nastaviti koristiti kako bi spasili živote, poručio je direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

Hans Kluge je kazao da europska medicinska regulatorna tijela istražuju manji broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u nekim europskim zemljama, zbog čega je više članica EU-a privremeno prekinulo upotrebu cjepiva spomenutog proizvođača.

- U ovom trenutku ne znamo je li cjepivo odgovorno za pojavu nekih neželjenih pojava ili za sve njih, ili se radi o slučajnostima, kazao je Kluge.

- No, u ovom trenutku znamo da koristi cjepiva AstraZenece premašuju njegove rizike te bi se trebalo nastaviti koristiti kako bismo spasili živote, istaknuo dužnosnik WHO-a.

Europska medicinska agencija (EMA) opetovano tvrdi da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece sa stvaranjem ugrušaka i zgrušavanjem krvi. Usprkos tim uvjeravanjima, do sada je 13 zemalja privremen obustavilo upotrebu tog cjepiva.

Kluge pak ističe da je dobivanje i zadržavanje povjerenja javnosti u cjepiva od "ključne" važnosti.

- Moramo ponovo vratiti povjerenje, ako je izgubljeno potrebno ga je obnoviti, posebice što se tiče AstraZenece. Povjerenje se vraća "transparentnošću, empatijom i kompetentnošću", dodao je.

AstraZeneca je u nedjelju objavila da analiza podataka o 17 milijuna cijepljenih ljudi u Velikoj Britaniji i EU njihovim cjepivom nije utvrdila nikakav dokaz o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Kluge je rekao i da sve veći broj slučajeva u nekim europskim zemljama ukazuje na potrebu da se, unatoč cijepljenju, i dalje provode javnozdravstvene mjere.

Europska regija WHO-a koja obuhvaća 53 zemlje ima gotovo 42 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije, a posljednja tri tjedna bilježi rast slučajeva.

Kluge je upozorio da dijelovi regije koji su ranije uspijevali kontrolirati virus sada bilježe vrlo visoke stope zaraze, a to se odnosi na središnju Europu, Balkan i baltičke države. 

- Prošli tjedan, broj smrtnih slučajeva u regiji premašio je 900.000, upozorio je Kluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!