10:24 / 11.05.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

WHO: Posljedica pandemije mogla bi biti povećana pretilost u djece

Debljina kod djece

Debljina kod djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati povećanom pretilošću među djecom.

U izvješću regionalnog ureda WHO-a, objavljenom u utorak stoji da bi zatvaranje škola tijekom zatvaranja moglo negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti. 


- Covid-19 bi mogao utjecati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u europskom području WHO-a, a to je pojava sve češće pretilost među djecom, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. 


Dodao je da se prekomjerna tjelesna težina i pretilost kasnije povezuju s po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. 


Da bi se izbjegao negativan utjecaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje znanstveno utemeljenih politika čiji je cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a pritom je, među ostalim mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izvješću. 


Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine. 


Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u zadnje vrijeme postupno popravlja, primjerice u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španjolskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!