12:45 / 10.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

WHO: Posljedice pandemije mogle bi pogoršati konzumaciju alkohola u Europi

Posljedice pandemije mogle bi pogoršati konzumaciju alkohola u Europi

Posljedice pandemije mogle bi pogoršati konzumaciju alkohola u Europi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Europi je pala konzumacija alkohola u prvoj godini pandemije, no to opadanje bi se moglo preokenuti u nadolazećim godinama kad se počnu osjećati ekonomske posljedice COVIDA-19, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Europsko zdravstveno izvješće WHO-a, koje se objavljuje svake tri godine, navodi da je između 2000. i 2019. godine došlo do opadanja konzumacije alkohola.

Navike ispijanja alkohola su se promijenile tijekom pandemije te su ljudi umjesto u kafićima i restoranima počeli ispijati alkohol kod kuće, dok je ukupno u 2020. godini došlo do pada konzumacije alkohola, rečeno je u izvješću.

No europske zemlje su i dalje najveći konzumenti alkohola u svijetu.

Opadanje je manje zabilježeno među onima s niskim ili prosječnim primanjima i onima koji su se našli u neprilici, kao i među ljudima koji su izgubili posao ili imali drugih financijskih briga.

- S obzirom na protekla iskustva, ekonomske neprilike zbog pandemije COVIDA-19 vjerojatno će povećati konzumaciju alkohola u nadolazećim godinama, posebno među muškarcima i onima koji pripadaju niskom socioekonomskom sloju, rečeno je u izvješću.

Izvješće je pokazalo da su zemlje u regiji uglavnom postigle napredak po pitanju nekih globalnih ciljeva koji su usvojeni 2015. godine, a koji su usmjereni na dokidanje siromaštva.

Na primjer, gotovo sve zemlje u regiji zadovoljile su cilj da stopa smrtnosti novorođenčadi i djece bude manje od 12 i 25 na 1000 rođenja.

WHO je rekao da zemlje trebaju prioritizirati zdravstveni sektor i fokusirati se na pitanja poput mentalnog zdravlja ili će riskirati zaostanak za napretkom koji je napravljen od 2015. godine.

- Imamo jasan izbor u ovom trenutku gotovo dvije godine od početka pandemije rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!