WHO poziva bogate zemlje da uplate još 16 mlrd. USD za borbu protiv COVID-a

09.02.2022.

11:41

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu bogate zemlje da uplate još 16 milijarda dolara potrebnih za cjepiva, testove i lijekove siromašnim državama u borbi protiv pandemije COVID-19.


- Znanost nam je osigurala sredstva potrebna za borbu protiv pandemije te ako se ona solidarno raspodijele u svijetu, moći ćemo ove godine okončati COVID-19 kao svjetsku zdravstvenu prijetnju, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


- Ako bogate zemlje uplate pošten dio u program ACT-A, on može pomoći zemljama niskog i srednjeg dohotka da povećaju postotak procijepljenosti, da povećaju testiranje i okončaju nestašicu lijekova, navodi se u priopćenju.


- Širenje vrlo zarazne varijante omikron čini potrebu za pravednom raspodjelom sredstava još hitnijom, naglasio je.


Pristup sredstvima protiv COVID-a


ACT-A, kratica za Pristup sredstvima protiv covida, utemeljile su velike međunarodne zdravstvene agencije, ali i druge ustanove kao što su Svjetska banka i Zaklada Bill i Melinda Gates.


Taj program treba ubrzati pristup sredstvima za borbu protiv COVID-19 u siromašnim državama, a unutar njega djeluje sustav COVAX za pravednu distribuciju cjepiva koji je sredinom siječnja isporučio milijarditu dozu.


Potrebno je još novca


Za ACT-A potrebne su još 23,4 milijarde dolara do rujna 2022. godine, a do sada je prikupljeno samo 800 milijuna dolara.


Zato se pozivaju bogate zemlje da prikupe još 16 milijarda dolara.


Samo 0,4 posto do 4,7 milijarda testova na COVID-19 korišteno je u siromašnim zemljama i samo 10 posto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.


- Nejednakost u pristupu sredstvima za borbu protiv covida smo produljuje pandemiju, istaknuo je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, supredsjedatelj vijeća ACT-A.


- Pozivam svjetske čelnike da povećaju solidarnost i ponesu svoj dio odgovornosti te pomognu spasiti živote, apelirao je Ramaphosa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!