12:59 / 17.09.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO poziva na bolju zaštitu zdravstvenih djelatnika u pandemiji

Ilustracija (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Ilustracija (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Foto: - / REUTERS

Zdravstveni djelatnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije Covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorio je WHO.
Zdravstveni djelatnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije Covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorila je  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predstavljajući plan koji bi trebao pomoći njihovoj boljoj zaštiti.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti  

Covid-19 izložio je zdravstvene djelatnike i njihove obitelji nezapamćenom riziku, podsjeća WHO, ističući da statistike, čak i ako nisu potpune, jasno pokazuju da su stope zaraze među zdravstvenim djelatnicima daleko veće nego u ostatku populacije.

Zdravstveni djelatnici čine oko tri posto populacije u velikoj većini zemalja i manje od dva posto u najsiromašnijima. Podaci WHO-a pokazuju da se 14 posto slučajeva Covida-19 odnosi upravo na njih. U nekim zemljama taj udio doseže 35 posto, ističe se u priopćenju.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara jučer je procijenilo na nekoliko tisuća broj umrlih medicinskih sestara i braće od njih ukupno 20 milijuna koliko ih predstavlja, čak i ako službena brojka za 44 zemlje iznosi 1097 do sredine kolovoza.

Rizici nisu samo fizički, bilo da je riječ o koronavirusu ili nasilju kojem su izloženi.
Stres od stalnog straha da će se razboljeti, dugo radno vrijeme, razdvojenost od bližnjih kako bi ih se zaštitilo od zaraze i ponekad odbacivanje i neprijateljstvo društva isto tako ostavljaju teške posljedice po njihovo zdravlje.

Po nedavnom istraživanju na koje se poziva WHO, četvrtina zdravstvenih djelatnika obuhvaćenih ispitivanjem kazala je da pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice.

Plan WHO-a u pet točaka savjetuje da se uspostavi sinergija između strategija za sigurnost oboljelih i onih za sigurnost zdravstvenih djelatnika te razviju nacionalni programi za bolju zaštitu zdravstvenih djelatnika.

WHO inzistira također na zaštiti zdravstvenih djelatnika od nasilja na radnom mjestu i poboljšanju njihova psihološkog zdravlja.

Plan naglašava potrebu zaštite zdravstvenih djelatnika od fizičkih i bioloških opasnosti, osiguranjem dovoljno zaštitne opreme i obuke da ju znaju koristiti.
Ni jedna zemlja, bolnica ili klinika neće moći osigurati sigurnost svojih pacijenata dok njihovi zdravstveni djelatnici ne budu sigurni, istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!