22:22 / 22.06.2020.

Autor: I.D./HINA

WHO poziva na povećanje proizvodnje deksametazona u svijetu

Foto: Christopher Black/WHO/Handout/REUTERS

Foto: Christopher Black/WHO/Handout/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pred nama su novi izazovi: povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u čitavom svijetu, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesus.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak da se poveća proizvodnja deksametazona budući da su britanski znanstvenici objavili da taj jaki steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom Covida-19.

- Pred nama su novi izazovi: povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u čitavom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Nasreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju, dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja "Recovery" objavljeni prošlog tjedna pokazuju da deksametazon - prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od Covida-19 - za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti.

- Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od Covida-19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor, upozorio je i dodao: Nema dokaza da je ovaj lijek djelotvoran kod pacijenata s blagim oblikom bolesti i kod prevencije, štoviše mogao bi biti štetan.

Potražnja za deksametazonom je "već porasla", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i pozvao međunarodnu zajednicu da bude "solidarna" i "transparentna" kako bi se zalihe deksametazona u prvom redu dopremile u zemlje s najvećim brojem teško bolesnih pacijenata.

- Isto tako je važno provjeriti mogu li dobavljači jamčiti kvalitetu proizvoda jer postoji velika opasnost od ulaska na tržište proizvoda slabije kvalitete i krivotvorina, upozorio je čelnik WHO-a.

- Jučer je WHO-u prijavljeno više od 183.000 novih slučajeva zaraze, što je dosad nesumnjivo najveći broj u jednom danu, rekao je.

Covid-19 se u Europi pojavio ranije nego se mislilo pošto je studija pokazala da je novi koronavirus bio prisutan u otpadnim vodama u Milanu i u Torinu, na sjeveru Italije, još u prosincu 2019.

- Vrlo je vjerojatno da je virus bio prisutan na sjeveru Italije prije nego smo toga postali svjesni, ocijenio je Michael Ryan iz WHO-a, istaknuvši da "to u ovoj fazi ne utječe na pretpostavku o nastanku bolesti" koja se pojavila prvi put u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!