17:21 / 30.12.2020.

Autor: B.A./Hina

WHO poziva na pravednu distribuciju cjepiva svima

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je nacionalne vlade da osiguraju da cjepiva budu dostupna svim rizičnim skupinama svugdje, a ne samo u bogatim zemljama.
Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je u srijedu nacionalne vlade, u povodu prve godišnjice pojave koronavirusa u Kini, da osiguraju da cjepiva budu dostupna svim rizičnim skupinama svugdje, a ne samo u bogatim zemljama.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
zatražio je da se prikupe 4 milijarde američkih dolara za kupnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja će biti distribuirana u zemljama s niskim i srednjim primanjima putem sustava COVAX.

- To je izazov koji nas očekuje u Novoj godini, rekao je u videoporuci objavljenoj dan prije prve godišnjice prijave Pekinga prvih slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka.

- Cjepiva pružaju veliku nadu da će se preokrenuti tijek pandemije. Ali da bi se zaštitilo svijet, moramo osigurati da se cijepe sve rizične skupine svugdje, a ne samo u zemljama koje si mogu priuštiti cjepiva, istaknuo je.

Pozvao je i na suzbijanje teorija urote i napada na znanost. Izbor je lak, rekao je, i svijet može proći posljednje kilometre ove krize zajedno, međusobno si pomažući, od pravedne raspodjele cjepiva do pružanja točnih savjeta, suosjećanja i skrbi svima kojima su potrebni.

COVAX, inicijativa čiji je cilj pravedan pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 za siromašne zemlje, objavio je 18. prosinca da je sklopio ugovore za oko dvije milijarde doza, gotovo udvostručivši svoje zalihe. Prve isporuke očekuju se početkom iduće godine.

Međunarodna misija WHO-a posjetit će Kinu u prvom tjednu siječnja kako bi istražila podrijetlo virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Wuhanu u prosincu 2019. Od tada se u svijetu zarazilo više od 81,84 milijuna ljudi, a umrlo je 1.788.443, prema podacima Reutersa.

- Vjerojatan je scenarij da će taj virus postati još jedan endemičan virus, virus koji će u određenoj mjeri biti prijetnja, ali jako slaba u kontekstu učinkovitog globalnog programa cijepljenja, rekao je u ponedjeljak Mike Ryan, WHO-ov stručnjak za izvanredne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!